Glutenfritt

Leter du etter glutenfrie produkter? Da har du kommet helt rett. Vi har flere hundre glutenfrie produkter og kan hjelpe deg gjøre glutenfri baking og matlaging enda morsomere. Les mer nedenfor om hva vi kan tilby og hvordan vi ser på glutenfri produksjon.

 

Glutenfrie produkter

 

Glutenfrie oppskrifter

Hvordan kontrolleres glutenfri produksjon?

 

Vanlige spørsmål

Hva er gluten?

Gluten er et protein sammensatt av gliadin og glutein. Gluten finnes i matvarer bearbeidet fra hvete og beslektede kornarter som bygg og rug.

Hva er et glutenfritt kosthold?

Hvem bør ha et glutenfritt kosthold?

Hva er cøliaki?

Cøliaki, eller glutenintoleranse, er en betennelsessykdom i tarmen som skyldes at kroppen reagerer på gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og havre. Hos personer med cøliaki vil inntak av gluten skade slimhinnen i tarmen. Dette kan føre til at kroppen ikke klarer å ta opp næringsstoffene i mat og drikke normalt.

Hvordan finner jeg ut hvis jeg har cøliaki?

Det finnes forskjellige indirekte tester. Ved blodprøve kan man bestemme glutenantistoff og andre antistoffer som nesten alltid er tilstede ved cøliaki, likeledes kan man finne ut om du har den vevstypen som er vanlig ved cøliaki. Videre finnes det tester som kan påvise om næringsopptaket fra slimhinnen er nedsatt. Den endelige diagnosen stilles ved undersøkelse av vevsprøve fra slimhinnen øverst i tynntarmen. En slik prøve kan tas i forbindelse med vanlig tarmskopi-undersøkelse av magesekk og tolvfingertarm.